Oude Kerk, Amsterdam

De historie van de Oude Kerk in Amsterdam

De Oude Kerk is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam en bevindt zich aan het Oudekerksplein in het stadsdeel Amsterdam-Centrum. De kerk werd (waarschijnlijk in 1306) gewijd aan de heilige Nicolaas, bisschop van Myra, door Guy van Avesnes, de bisschop van Utrecht.

Tot de Alteratie (1578) was de kerk rooms-katholiek en heette ze de Sint-Nicolaaskerk. Sint-Nicolaas was onder meer de patroon van de zeelieden en werd vooral in havensteden vereerd. Pas in de periode 1884-1887 is de huidige Sint-Nicolaaskerk in de binnenstad van Amsterdam gebouwd.

In september 2006 werd het 700-jarige gebruik van de Oude Kerk gevierd. Ter gelegenheid hiervan werd op 17 september een replica teruggehangen van het tijdens de Beeldenstorm van 1566 verdwenen angelusklokje in het kleine torentje boven op het kerkdak. Het kerkgebouw behoort tot de Top 100 der Nederlandse rijksmonumenten. (Bron: Wikipedia)

 


Hieronder vindt u het totaal overzicht van de werken van Johannes Bosboom van de Oude Kerk in Amsterdam op deze website:

Oude Kerk te Amsterdam

Oude Kerk te Amsterdam

Oude Kerk te Amsterdam

Oude Kerk te Amsterdam

Oude Kerk te Amsterdam

Oude Kerk te AmsterdamReacties zijn gesloten.

Vergelijkbaar